Het nieuwsoverzicht van deze week.
webversie bekijken
 
 
‘Van chattaal tot eindscriptie - de taalvaardigheid van de hbo-student’
Het #HBOdiscours van 4 maart gaat in op (het belang van) taalvaardigheid in het hoger onderwijs. Diverse sprekers uit de wereld van de Nederlandse taal buigen zich in het debat over de vraag hoe het is gesteld met de Nederlandse spreek- en schrijfvaardigheid van studenten. Met het #HBOdiscours wil de Vereniging Hogescholen met studenten, docenten, beleidsmakers, politici en andere betrokkenen uit het onderwijs in debat gaan over ontwikkelingen in het hoger onderwijs om standpunten uit te wisselen, opinies te verkennen en ideeën te ontwikkelen.
Lees verder...
Delen
Nieuws HRM: betaaldata, jaaropgaves en pensioenen.
Elke medewerker die in 2014 in dienst was van Hogeschool Leiden, heeft in januari zijn ‘Jaaropgave 2014’ ontvangen. Deze opgave kan slechts eenmaal worden verstrekt. Mocht je deze kwijtraken, dan kan je de benodigde gegevens voor de aangifte inkomstenbelasting 2014 terugvinden op de salarisspecificatie van december 2014. .

Meer nieuws van HRM
 
Will it blend?

Blended learning; It's hot and happening. Het is een samenhangende mix tussen online en face-2-face onderwijs. Op 17 maart wordt een markt georganiseerd waarbij docenten van de vier E-merge instellingen hun ervaring met het ontwikkelen van blended onderwijs toelichten. In korte rondes wordt elke tip voor Blended Learning uitgewerkt. 

Lees verder...
Sfeerimpressie Open Dag 14 januari
Heb jij de Open Dag van woensdag 14 januari gemist? Niet getreurd! Bekijk dan de sfeerimpressie die is gemaakt van deze dag. Het was een geslaagde avond met 3.725 bezoekers. De volgende Open Dag is aanstaande zaterdag 7 februari van 10:00 tot 14:00 uur.
Bekijk de sfeerimpressie
Delen
HBO-Verpleegkunde vernieuwd

De 17 hogescholen met een verpleegkunde opleiding presenteerden op 28 januari gezamenlijk het nieuwe opleidingsprofiel Bachelor of Nursing. De zorg is sterk aan het veranderen en het huidige profiel uit 2001 is verouderd. De focus op ziekte en zorg is steeds meer verlegd naar een focus op het bevorderen van gezondheid en gezond gedrag. Verpleegkundigen spelen daarin een grote rol. Alle bachelor opleidingen verpleegkunde starten nu met de vernieuwing van hun curricula. Per regio gaan zij met de zorgaanbieders het keuze-onderwijs en stages vormgeven.

Lees verder...
 
Lectorale rede Carolien Gravesteijn: ouderschap in ontwikkeling
Ouderschap is meer dan alleen opvoeden; het is een complex proces van continue interactie tussen ouder, kind en omgeving. Dit vraagt aandacht voor positief ouderschap. De vraag is of deze aandacht ouders helpt of dat het hen juist in de weg zit: worden ouders daadwerkelijk gesteund door de voortdurende aandacht voor het onderwerp ‘opvoeden’, of maken we ouders hiermee alleen maar onzeker? Bovenstaande vragen staan centraal in het lectoraat en in de lectorale rede van Carolien Gravesteijn die zij uitspreekt op donderdag 28 mei. Reserveer deze datum vast in je agenda
26 maart Conferentie ‘Gevolgen van de transities in de zorg voor jeugd’
Hogeschool Leiden, het LOC en SOD & Fie van der Hoop Fonds organiseren op donderdag 26 maart een conferentie met het thema ‘gevolgen van de transities in de zorg voor jeugd’. Onder andere lectoren Chris Kuiper, Peer van der Helm en Jan Dirk de Jong geven tijdens deze conferentie inspirerende workshops. Na de workshops zijn er tevens nog lezingen van lectoren Carolien Gravesteijn en Adri van Montfoort.
Meer informatie over de conferentie
Delen
 
Lector presenteert onderzoeksresultaten aan burgemeester
Jan Dirk de Jong, lector Aanpak jeugdcriminaliteit, presenteert vandaag zijn onderzoeksrapport ‘Rolmodellen: de sleutel tot Schalkwijk’ aan de burgemeester van Haarlem. Tijdens deze presentatie geeft hij het belang aan van rolmodellen om te voorkomen dat jongeren op het criminele pad belanden. Deze aanpak heeft onder andere voor succes gezorgd tijdens Oud & Nieuw in de Haarlemse wijk Schalkwijk. Een twintigtal jongere Marokkanen ging oudjaarsnacht vrijwillig de straat op om een oogje in het zeil te houden en zorgden mede voor een relatief rustige jaarwisseling.
Meer informatie over deze aanpak
Delen
 
 
‘De recidivist als medeburger’
Op het congres 'de recidivist als medeburger' van afgelopen dinsdag gaf lector Peer van der Helm van het expertisecentrum Jeugd in de Meervaart een lezing over de moeilijke weg terug naar de maatschappij voor jongeren met een criminele achtergrond en een licht verstandelijke beperking. Hij deed dat samen met 'Mike' een jongen uit Amsterdam West die al zijn halve leven in en uit jeugdgevangenissen leeft, maar nu weer een bestaan probeert op te bouwen.
Lees verder...
Delen
 
 
Leefklimaatonderzoek gepresenteerd tijdens bijeenkomst van Ministerie
Het Ministerie van Veiligheid en Justitie organiseert een keer per jaar een bijeenkomst met hoogleraren van verschillende universiteiten over het thema DJI en wetenschap. Het thema was op welke wijze wetenschappelijke kennis in de praktijk kon worden gebracht. Voor het eerst was ook een hogeschool uitgenodigd in de persoon van lector Peer van der Helm. Het leefklimaatonderzoek werd hier gepresenteerd als een van de onderzoeken, waarvan de resultaten direct bruikbaar waren voor de praktijk en geleid hebben dot veranderingen.
Lees verder...
Delen
 
Bevlogen studenten presenteren nieuwe interventies
Voor de minor Sociaal Ondernemen hebben 45 studenten SW&TP individueel onderzoek gedaan naar nieuwe interventies die burgerinitiatieven ontplooien en eigen kracht versterken. De onderzoeken variëren van ‘Marokkaanse Ouderen’, ‘Familieparticipatie in een verpleeghuis in Leiderdorp’ tot ‘Hangjongeren in Stevenshof’. Afgelopen vrijdag presenteerden de studenten de resultaten en aanbevelingen aan de betrokken organisaties en hun medestudenten.
Lees het artikel in het Leidsch Dagblad
Delen
Heb je zelf een nieuwsbericht? Neem dan contact op met Maurits de Vries.
Deze nieuwsbrief is opgesteld door Maurits en Nick, afdeling Marketing & Communicatie.
Heb je vragen, opmerkingen of leuke suggesties? Laat ons het weten via website@hsleiden.nl!
Je ontvangt deze e-mail omdat je medewerker bent aan Hogeschool Leiden.